maandag 12 september 2011

Reactie van de week (1): poging tot exegese


De eerste reactie van de week is duidelijk een straffe reactie, maar soms ook een moeilijke. Er ligt een duidelijke stilistische breuklijn in de reactie: na een tweede vermelding van "Moslims" wordt de reactie moeilijker te begrijpen. Wij van Arm Vlaanderen zouden niet willen dat dit tweede gedeelte van de reactie verloren gaat en voorzien de lezers hier van een vertaling naar het Nederlands.

Alvorens de reactie te bespreken is het misschien interessant te weten dat Eddy Schollaert niet zomaar iemand is. Hij zetelt in de gemeenteraad van Aalst en de provincieraad van Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Belang. Iemand die zich inzet voor het belang van de samenleving dus!

Het eerste deel van de reactie is gemakkelijk te verstaan, temeer daar het ook een antwoord is op de vraag “waar was U op 9-11?”. Een eerste hoogtepunt komt wanneer hij zegt: daar zitten moslims achter! Hier volgt een eerste uitroepingsteken, maar niet het laatste. Het is duidelijk dat het woord “Moslim” de schrijver emotioneel maakt, getuige hiervan het vanaf nu ononderbroken gebruik van uitroepingstekens.

Deel 1:

"Ik zat in de wagen en reed naar een elektro zaak in Aalst. Eerst dacht ik dat ze een film bespraken,maar dan zeiden ze op de radio dat ze om het kwartier nieuws gaven.Mijn frank viel toen snel en ik dacht: daar zitten moslims achter!Ik vertelde in de winkel wat ik gehoord had en zei tegen de man achter de toog (elektro Schelfout):dat is een daad van moslims en ik was er 100% op. Het is de meest ingenieuse aanslag ooit! Gelukkig hebben de Amerikanen het brein te pakken gekregen! Al is het maar een magere troost!

Een interessant detail is de vermelding van elektro zaak Schelfout, die twee doelen dient:
1. De mensen die twijfelen aan zijn verhaal, (wist hij echt al dat het Moslims waren? Dat zou toch straf zijn…) kunnen altijd naar Aalst gaan en bij Electro zaak Schelfout de waarheid bevestigd zien.
2. Als hardwerkende Vlaming weet hij dat de zelfstandigen het niet makkelijk hebben, elke reclame voor Electro zaak Schelfout is goede reclame.

In het tweede deel van zijn reactie gaat Eddy een stap verder en wijst hij ons op wat we kunnen leren uit de aanslagen van 9-11. Wat is de situatie in België? Ook wijst hij de lezer er subtiel op dat we in België stemplicht hebben, en geen stemrecht.

Het zeer betreurenswaardige feit hier bij ons is dat we hier overrompeld worden door Moslimen dat zij hun geboorteaanwas enorm is [die veel kinderen krijgen],links bondgenten[dat linkse mensen bondgenoten] zijn van de moslims en hun hier hen alle faciliteiten geven en wij binnen x-jaar onder de knoet van de islam zullen leven.
Onze democratie is gebasaard[gebaseerd] op stemrecht en stemrecht is gebaseerd op één persoon, één stem! Mensen aub gebruik jullie verstand als je weer ééns mag(moet)gaan stemmen bij verkiezingen!Onze toekomst is in gevaar! "

Conclusie:

Een ijzersterke reactie, die toch iets extra biedt dan de gewone “waar was u” reactie. Links en de Moslims zijn bondgenoten in het kwaad. Een thema dat veel terug komt in online fora.

Minpunt: Eddy laat een mogelijkheid liggen om “apenland” te vermelden. Zo had:

“Mensen aub gebruik jullie verstand als je weer ééns mag(moet)gaan stemmen in dit apenland bij verkiezingen!Onze toekomst is in gevaar! " ook gekund.

Het is uiteraard niet onze bedoeling om deze reactie te bespreken (en zelf een verbetering te suggereren) zonder Eddy een recht van antwoord te geven. We stuurden dan ook volgende mail naar eddy.schollaert@aalst.be

Onderwerp: Arm Vlaanderen, reactie van de week!

Geachte Heer Schollaert,

Wij van Arm Vlaanderen (arm-vlaanderen.blogspot.be) hebben uw reactie van 08 september 2011 (waar was u op 9-11?) op de nieuwssite van de Standaard uitgeroepen tot “reactie van de week”. We vinden het een buitengewoon sterke reactie en hebben ze dan ook integraal overgenomen op onze blog in de hoop dat deze niet over het hoofd gezien wordt door de Vlaming.
We hebben de reactie ook voorzien van een vertaling naar het Nederlands en nodigen U uit om deze vertaling te lezen. Met eventuele opmerkingen van uwentwege zal zeker rekening gehouden worden.

In afwachting van uw antwoord verblijven wij,
Met de meeste hoogachting,
Arm Vlaanderen.

1 opmerking:

  1. Hetgeen deze persoon (Eddy Schollaert) in zijn reactie schrijft is mijns inziens volledig ongepast en "van de pot gerukt", een reactie waar U dan ook best een eigen reactie op kan/mag plaatsen.

    Ik vind het echter heel klein van U dat U het nodig acht om zijn taalkundige fouten zo uit te vergroten.

    Misschien krijgt "vlaanderen" net door reacties zoals de uwe een gevoel van "die linkse gestudeerde rakkers, toneel en filmvedetten en muziekanten, ..... " vinden ons, de "gewone" vlaming maar achterlijke boeren.
    Niet iedereen heeft, zoals U, veel voeling voor taal en kan met die taal spelen.

    Reageer misschien alleen op de boodschap die gebracht word in de reacties (een boodschap die, in dit geval, best wat commentaar verdiende), en niet op het feit dat alle mensen niet zo mondig zijn als U.

    PS: het zinnetje onderaan al uw artikels
    "Geplaatst door armvlaanderen op 17:19" lijkt mij ook niet zo correct.
    Op verwijst naar een datum, om verwijst naar een bepaald uur. Moeten wij dat nu ook uitvergroten en de hele wereld daarop wijzen?

    Groeten,

    BeantwoordenVerwijderen